De Stem van Noord

Deel 5: Tis Stil aan de Overkant

Tja, ik vind het meestal wel fijn om gelijk te hebben, maar soms ook helemaal niet. Gisterenavond was een perfect voorbeeld daarvan: ik had liever geen gelijk gehad.

Want wat ik de recente weken hier al geroepen heb, komt uit: Den Haag komt gewoon flink wat creativiteit en kwaliteit te kort om een goed seizoen te draaien in de Eredivisie en dat frustreert de supporters enorm. Natuurlijk zijn we pas drie wedstrijden onderweg, natuurlijk gaan ze punten pakken maar de manier waarop er nu wederom met supporters wordt omgegaan is allerminst netjes: in augustus staat er weer geen elftal, dus eigenlijk worden alle seizoenkaarthouders flink in hun achterste genomen.

Eerder heb ik al verhaald over het vertrek van Becker en El Khayati (en vooral over het geen vervangers op je netvlies hebben staan). Geen geld? Hoezo, geen geld? Elk jaar worden er tekorten aangevuld door Chinese Yens kennelijk, maar hoe ontstaan die? Toch niet aan salarissen voor wat er nu op het veld staat? Ik heb serieus medelijden met Fons als ik hem voor de camera zie staan: ok, ik verwijt hem dat er geen visie achter zijn spelconcept zit en dat hij altijd vasthoudt aan de vaste mensen, maar ik geef het je te doen om met deze groep iets neer te zetten.

Over die vaste keuzes: Opa Zwinkels in de goal kan echt niet meer, zo bleek weer. Te langzaam met uitkomen en elke hoge bal blijft lastig (dat heeft hij zijn hele carrière al gehad). Zwinkels is een topvent en verdient al deze krediet van mij zeker niet, maar als stand-in zou hij prima zijn: betrokken bij de groep, sociaal een kanjer. Achterin zijn juist de twee oudgedienden degene waar men niet van op aan kan: Beugelsdijk is een icoon, een Haagse jongen met een hart van goud en gaat door muren, maar zijn onbesuisdheid, snelheid en opbouwende vermogen zijn niet van het niveau dat je na moet streven. Daarnaast speelde onze aanvoerder, Meijers, verleden seizoen al zeer wisselvallig (en dat is netjes uitgedrukt) maar heeft hij nul concurrentie en is hij heilig bij Fons. Om even iets aan te stippen: zijn eerste vier (!!) corners vandaag waren op kophoogte voor de eerste paal voor Hooi.

Danny Bakker op het middenveld heeft elke wedstrijd drie-vier momenten dat hij staat te slapen (zo nu ook weer bij de eerste goal) en is niet de breker die je nodig hebt. Misschien op de plek van Tommy, maar ook Bakker staat al jaren in de basis, wat er ook gebeurt in de wedstrijden ervoor. Gooi alsjeblieft een voetballer voor hem in de basis met creativiteit en haal bikkel Immers een linie terug: de ideale plek voor hem is box-to-box en bikkelen als een malle. Voorin bewijst Thijmen Goppel waarom ik Becker zo graag zag bij ons en hebben we een linksbuiten, Falkenburg, die nog geen gemiddelde 6e klasse B rechtsback voorbij komt. Daar ligt zijn kracht ook niet, maar het blijft behelpen als flankenflitser. Met zulke buitenspelers staat Necid totaal op een eiland: als je de eerste 30 minuten bekijkt tegen Sparta zie je dat hij (bijna) alles goed doet, maar de steun echt dramatisch is.

Wat invalt in de rust gisteren (Hooi en Ould-Chikh) mogen op elkaar staande net de achtbaan in bij de Efteling (dank, Rich). Dat zegt ook iets, buiten het feit dat deze twee jongens qua inzet zoveel meer brachten dan hun voorgangers blijft het echt behelpen en is dit ook niet het niveau wat men nastreeft: te klein, geen body en ook niet de techniek om dat helemaal niet nodig te hebben.

Alles beschouwende hebben we dus een keeper, een linksback, een creatieve 10 en een linksbuiten nodig. Let je op, Jeffrey? Respectievelijk Vorm of Velthuizen, Büttner of Cuevas, Labyad of Ramselaar en Noa Lang of Assaidi. Zo moeilijk is het niet, toch? Versterkingen zijn nodig, anders heb je volgend jaar een tekort dat je helemaal niet meer kan dichten.

Eigenlijk is het gewoon totaal wanbeleid bij ADO Den Haag en zijn we als supporters weer genaaid. Weer een jaar behelpen en kijken naar niks: hoe jaag ik mijn supporters het stadion uit? In plaats van het belonen van onvoorwaardelijke steun zijn er alleen maar huilie-huilie verhalen, wijst iedereen naar elkaar en is er nog steeds geen nieuwe Manders. Zoals zo vaak gezongen op het vak: Den Haag, wakker worden!

Ik klik wat op het Internet en zie dat Ramselaar waarschijnlijk voor Willem II gaat spelen. Goed gewerkt, jongens: Van As out.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *