De Stem Van Noord

12: A New Start, A New Dawn…Next Year

Tja, ik lig er heel even uit en heel de club ligt overhoop.

Alfons eruit, bijna het hele bestuur eruit, een nieuwe Engelse trainer, een nieuwe Engelse trainersstaf, acht nieuwe huurlingen en nog bedroevender voetbal dan voor de winterstop: zie daar een dolende club die rechtstreeks op degradatie afstevent.

Ja, het is pech dat er juist dit jaar twee ploegen degraderen, maar je kan niet zeggen dat wij, de supporters, dit niet aan hebben zien komen. Iedere Den Haag supporter die ook maar een beetje verstand heeft van voetbal zag al vanaf wedstrijddag één dat het een heel zwaar jaar zou gaan worden. Lees mijn oude columns er maar op terug: zelfs ik kon dit voorspellen, alleen had ik nog de hoop dat een verandering (zoals doorgevoerd) nog een ommezwaai kon gaan betekenen. Helaas.

Pardew doet zijn best, denk en hoop ik, maar tot nu toe vind ik zijn tactische keuzes en wissels echt onbegrijpelijk. Afgelopen zaterdag (tijdens de kansloze 0-3 nederlaag tegen PSV) wisselde hij Summerville in de rust. Summerville is eigenlijk de enige speler (ok, misschien met keeper Koopmans) die zich (bijna) het hele jaar onttrekt aan de malaise die ADO Den Haag heet. Dat hij uit bij Utrecht (kansloze 4-0 nederlaag) werd gewisseld: soit, zijn fout leidt de 1-0 in en dat flegmatieke moet eruit. Maar tegen PSV was Summerville weer de gevaarlijkste aanvaller en is hij eigenlijk gewoon de beste voetballer van dit zooitje ongeregeld. Wissel, dus. Voor Aaron Meijers, nota bene.

Daarover gesproken: het is echt heel knap dat de scouting van Den Haag in heel de wereld de enige linksback heeft gevonden die nog slechter is dan Aaron op die plek. Laurens de Bock heeft in alle vijf zijn gespeelde wedstrijden alleen bewezen dat hij te langzaam is voor een moderne back en dat hij heel, heeeeel slecht de ruimte bespeeld die hij krijgt. Fijn dat dat een soort speeltuin creëerde voor Kerk (die wist geeneens dat hij een tegenstander had, denk ik) en afgelopen zaterdag voor Ihattaren en Dumfries.

Kijk, dat is dus precies mijn vraagteken bij onze coachende staf nu: als je weet dat PSV opbouwend centraal nogal wat problemen heeft met de twee beperkte voetballers die daar staan (Rosario en Hendrix), als je weet dat vooral Dumfries PSV de laatste tijd overeind heeft gehouden, wie laat je dan vooral niet vrij? Juist. De keuze van Pardew was om Duffy (de meest fragiele voetballer die vooral in balbezit iets kan…) Dumfries op te laten vangen. In de zone. Kans-loos.

Daarnaast is hij nog zo zoekende dat er iedere wedstrijd vijf andere namen opgesteld worden en komen de usual suspects gewoon weer in aanmerking voor een basisplaats: afgelopen zaterdag speelde Bakker weer, Goossens en Malone blijven om onverklaarbare redenen in de basis staan, Meijers valt in of staat in de basis en in een wedstrijd waarin je juist hem wél nodig hebt zet hij Lex op de bank. Pardew heeft geen idee en heeft de Nederlandse competitie zwaar onderschat door allemaal tweede (derde?) hands spelers aan te trekken vanuit Engeland. Bogle had een aardig basisdebuut, Duffy kan voetballen maar lopen is een probleem, Van Buren is tot nu toe heel ongelukkig in de minuten die hij gekregen heeft, Thomas leek een aardige voetballer maar verdween toen naar de bank, Spence is een soort Maltwo en Baluta kon me echt wel bekoren, maar ook hij verdween weer ineens naar de bank. Pardew is warrig en nu al geïrriteerd bij interviews met lastige vragen, vragen die echt niet meer dan terecht zijn.

Dus is het doek eigenlijk al gevallen: we gaan eruit. Na zoveel mooie jaren met zelfs Europees voetbal is de club binnen een jaar of twee totaal naar de verdommenis geholpen door een Chinees consortium, door een totaal falende Technisch Directeur, door een veel te lieve trainer, die even iets harder met zijn vuist op tafel had moeten slaan en door een volgevreten, oude en veel te dure spelersgroep die zich diep, heel diep moet schamen voor wat ze dit jaar op de mat hebben gelegd.

Het gekke is, zeker voor een club als Den Haag, dat er een zekere soort berusting heerst bij de supporters. Een gekke gewaarwording die ook zeker voor mezelf opgaat, in de hoop dat er volgend jaar een bezem door de selectie heen gaat die alles schoon veegt en ervoor zorgt dat we met schone lei kunnen beginnen vanaf het nulpunt. Hopelijk is de club in de Keuken Kampioen Divisie niet interessant genoeg meer voor onze Chinese vrienden en kiest men voor de jeugd en een meerjarenplan om zodoende een structuur neer te zetten waar je als club wel verder mee komt. Luister naar je achterban, communiceer goed wat de plannen zijn en je krijgt ook geen valse verwachtingen.

Begrijp me goed: een club als deze hoort in de Eredivisie thuis. Een stad als deze hoort Europees te spelen, jaar in jaar uit, maar de werkelijkheid is nou eenmaal anders. Slik je verlies nu, werk aan de toekomst en ondanks alle misère nu moet die kop omhoog richting nieuwe successen. Dat verdienen wij, wij die het nooit af lieten weten, wij die onvoorwaardelijk blijven steunen. Wij, de supporters die verguisd worden door heel Nederland al zo lang als ik leef. Geef ons onze trots terug, schuim op die bekken en gaan. Come on The Hague!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *